Podcast laten maken

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) vroeg ons vorig jaar om mee te denken over een podcast en podcast productie. Om ze goed te laten zien en horen wat er mogelijk is begonnen we met een leuke podcast workshop. Daaruit volgde een buitengewoon boeiende opdracht om een verhalende podcast te laten maken over de Pro Justitia rapportage. Hierin wordt onderzocht of een verdachte een stoornis had toen hij een delict pleegde en of er een verband is tussen stoornis en delict.

Podcastmaker Matthijs Holtrop in cel voor podcastproductie
Podcastmaker Matthijs in gevangeniscel voor podcastserie NIFP
Doel podcast

De podcastserie heeft als doel om over het voetlicht te brengen wat rapporteurs meemaken tijdens hun werk. Hoe het werk eruit ziet en wat de rol van het NIFP hierin is. Met enerzijds een beperkte doelgroep (gedragswetenschappers, jonge academici die geïnteresseerd zijn in het NIFP). Maar ook de kans om een spannend verhaal te vertellen zijn we begonnen. Luister hier naar de serie: Dossier Delict

Podcastserie

In de podcastserie ‘Dossier Delict’ spreekt Matthijs met alle direct betrokkenen. Zoals een officier van justitie, rechter, slachtoffer, de bekendste tbs-advocaat van ons land Job Knoester en vele rapporteurs. Ook bezoekt hij onder meer het Pieter Baan Centrum en de jeugdgevangenis Teylingereind. Ex-tbs’er Barry vertelt op indrukwekkende wijze over hoe hij op de longstay belandde. Maar toch uiteindelijk wist terug te keren in de samenleving.

Impact van de podcast productie

Nu de podcast is afgerond en gepubliceerd kijken we met veel plezier terug op de fijne samenwerking met het NIFP, alle gasten en de verrassende inzichten die we hebben opgedaan. Ook blijkt dat de podcast voor een veel groter publiek interessant is dan gedragswetenschappers. de luistercijfers liggen ver boven het beoogde aantal en groeien nog steeds.