Welke apparatuur heb je nodig om een podcast te maken?

Microfoons en Microfoonstatieven

Deze verschillen enorm in prijs en kwaliteit. Laat je goed adviseren! Een vaste studio richt je bijvoorbeeld anders in dan een tijdelijke, mobiele studio! Spraak of ook zang? De expert wijst je de weg. Denk op locatie bijvoorbeeld aan de Sennheiser MD42 / MD46. In een (mobiele) studio kan je beter kiezen voor studiomicrofoons met condensator. Deze microfoons hebben een warmer en voller geluid dan een locatiemicrofoon. Microfoonstatieven: Staan ze op tafel, of gebruik je grotere statieven waarmee je ook bijvoorbeeld muzikanten kan bedienen?

Opname-apparaat

Dat kan een laptop zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan de Zoom H6 of de Rodecaster PRO. Wil je elk spoor apart monteren en/of wil je live fragmenten instarten? Gebruik je een mengpaneel of los je dit met software op? Wil je ook bellers opnemen? Of juist verzekerd zijn dat je elk kuchje eruit kan filteren? Prijs, gebruiksgemak en kwaliteit bepalen jouw keuze.

Alles-in-een-opname

Natuurlijk zijn er oplossingen denkbaar zoals de h4N of een ‘flashmic’ (microfoon met een sd-kaartje erin gebouwd). Deze apparatuur is ontworpen voor verslaggevers voor radio- en televisie. Hiermee kan je prachtige audio opnemen en leent zich uitstekend voor opnames op locatie. Maar let op: wil je zeker weten dat het volume goed is, niet vervormd en dat alle sprekers er ‘goed’ uitkomen, dan is enige ervaring een vereiste bij het gebruik van dit type apparatuur.

Software

Ideaal om vormgeving (intro, outro, fragmenten) op de honderdste seconde in jouw podcast te monteren. Hierbij kan je bijvoorbeeld terecht bij het gratis Audacity. Gebruiksvriendelijker en uitgebreider is Adobe Audition of Protools, maar hiermee zit je vast aan een abonnement. Heb je nog nooit hiermee gewerkt? Dan is het een flinke kluif om dat snel onder de knie te krijgen.

Maar ik wil vanavond nog aan de slag…

Tuurlijk, voor iedereen is er wat wils.
Iedereen kan vanavond apparatuur bestellen en morgen aan de gang.
Voor een paar duizend euro aan apparatuur en gratis software kan je ver komen.
Wil je vaker podcasts maken en/ of zeker weten dat je een verstandig besluit neemt?
Neem dan even contact op met ons voor een deskundig advies over vorm EN inhoud!