Welke verhalen zijn geschikt voor een podcast?

De luisteraar van de podcast kiest voor jou. Voor jouw product. Misschien heeft hij/zij al een lange zoektocht achter de rug op zoek naar jouw kennis of verhaal. Hierin ligt een belangrijk onderscheid. Er zijn natuurlijk veel meer genres, maar met dit onderscheid kan helpen bij het bepalen van je doelgroep en ‘tone-of-voice’.

Kennis

Podcasts met kennis zijn bijvoorbeeld die van ‘De Dag’ van de NOS. Of het BNR’s Beleggerspanel. Dit zijn podcasts waarin bijvoorbeeld actualiteiten worden geduid of beleggingsnieuws wordt besproken. De luisteraars kiezen voor deze podcasts omdat ze mogelijk iets horen wat ze nog niet weten. Denk hierbij ook aan podcasts met langere interviews. Podcasts met kennis zijn dus bedoeld voor luisteraars die op zoek zijn naar verdieping en nieuwe inzichten, zonder afgeleid te worden door snelle soundbites, weer&verkeer of eindeloze reclameblokken gevuld met het laatste (vluchtige) nieuws.

Verhaal

Podcasts over verhalen zijn bijvoorbeeld ‘Man man man De Podcast’ of ‘Bob’. In deze podcasts zijn verhalen te horen, al dan niet fictief. De luisteraar zoekt vermaak en bijzondere verhalen. Podcasts in deze vorm varieren van een theatershow tot aan een artistiek luisterboek. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar boven al het eindproduct van een creatief proces.

De genres zoals hierboven beschreven kennen geen grenzen, maar houd altijd in je achterhoofd dat de luisteraar bediend wil worden. Weet dan ook dat je duidelijk moet maken waarom je een podcast maakt. Dit kan je aan het begin kort (!!!) vertellen. Beperk ‘ruis’ zoals lange introducties, slechte of harde muziekfragmenten, slechte montages etc. Het is niet in 3 regels uit te leggen hoe een podcast moet klinken bij een bepaald onderwerp. Dat is een vak, waarin wij graag onze expertise verder delen met betrekking op uw specifieke wensen.